Torta "Lopta" – krem torta s jabukama

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 12 dag šećera
  • 10 dag brašna
  • 5 dag mljevenih oraha
  • Ribana korica 1/2 limuna

Krema:        

  • 2 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • Sok 1/2 limuna
  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 6 listova želatine
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • Klinčić
  • Cimet

Priprema: Žumanjke odvojite od bjelanjaka, izmješajte s naribanom limunovom koricom i 1/3 šećara. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s druge 2/3 šećera pa dodajte žumanjcima. Na kraju dodajte brašno, mljevene orahe i istresite u kalup za torte ili u poluloptasti limeni kalup te ispecite biskvit. Pečeni biskvit prerežite na 3-4 dijela. Jabuke narežite na veće komade i skuhajte u blago zaslađenoj vodi s limunovim sokom, vanilin šećerom te dodajte klinčić i cimet po želji. Skuhane jabuke izmiksajte i pritisnite kroz sito. U 2 dl soka od jabuka kratko ukuhajte žumanjke i šećer pa na kraju dodajte kašicu od jabuka i želatinu koju ste prethodno omekšali u hladnoj vodi. Kremu ohladite i u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Kremom nadjenite biskvitne listove i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Obložite tučenom šlag pjenom i čačkalicom nacrtajte peterokute po torti-lopti. Od čokoladne glazure izradite peterokute kojima ćete obložiti tortu.

*Izvor: Slatke fantazije – Ivanka Biluš, Božica Brkan, Eleonora Rekeće, 1999. .g. Alfa d.d.