Zanimljivosti o jabuci

Jabuka je skupno ime za sorte Malus domestica Borkh. Ostali nazivi i sinonimi: Malus communis Lam., Malus silvestris Mill. (divlja jabuka), Malus pumila (pitoma jabuka), Malus Paradisiaca Med., Pirus malus v. austera (kisela jabuka). Narodni nazivi su jabelko, jaboko, jabolka, jabuko, jablan.

Jabuka spada u porodicu ruža.

Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.

Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u okusu jabuke od otprilike 6.500 godina prije nove ere.

Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1.600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka.

Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica 'ab ovo usque ad mala', što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote.

Jabuka je poznata kao zabranjeno voće u raju, ali to se ne spominje nigdje u Bibliji!

U drevnom Rimu, jabuke su se smatrale luksuznim voćem.

Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak.

Jabuke dozrijevaju 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. Za optimalno skladištenje jabuke je potrebno držati na temperaturi od 1 do 5 stupnja C s relativnom vlažnošću zraka od 80 – 90%.

Najviše jabuke na svijetu se proizvodi u Kini.

Najveći uvoznici jabuke na svijetu su Rusija, Njemačka i Velika Britanija.

Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj.

Prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Europi je 20 kg.

U Africi, jabuke rastu jedino u području Mediterana.

Masa najteže jabuke ubrane ikad je 1,45 kg.

Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.

Jedna jabuka srednje veličine sadrži 80 kalorija.

Postoji više od 8.000 raznih sorti jabuka!

U kineskoj kulturi, riječ za jabuku je 'ping' što je ujedno i riječ za mir.  To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekog u Kini.

Issac Newton je otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu. Priča kaže da se Issac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.

Svježe istisnuti jabučni sok odmah posmeđi uslijed kontakta sa zrakom zbog oksidacije. Trik koji sprečava da se to dogodi je da stavite nekoliko kapi limunovog soka. To sprečava oksidaciju.

Važniji sastojci u plodu: pektini (vrsta vlakna, najviše u voćnoj kori, s važnim mnogostrukim djelovanjem, naročito jer vežu i odstranjuju iz crijeva razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, fagocitiraju, tj. zarobljuju patogene bakterije), karotenoidi (od onih vrsta koje djeluju kao antioksidansi, ali nisu provitamin A, tj. ne pretvaraju se u vitamin A), jabučna i druge organske kiseline, među kojima i elagična, klorogenična i kafeična; sadrži i brojne mineralne tvari, među kojima kalij, brom.

Jabuke sadrže visok postotak elementa bora koji stimulira električne aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju.

Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.

Jabuke u velikoj mjeri pomažu povećavanju nivoa estrogena kod žena u menopauzi.

Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.