Jabukovača (Apple Cider)

Za početak operite jabuke. Zatim jabuke ogulite, narežite ih na kriške te očistite jezgričavi dio jabuka. Kriške jabuka stavite u blender te ih izmiksajte dok se potpune ne usitne i postanu jednolična smjesa. Što je dobivena kaša finija I ujednačenija to je više soka moguće iscijediti. Tako dobivenu smjesu procijedite kroz gazu u posudu po vašem izboru. Gaza služi kao cjedilo pa se sok na taj način filtrira kroz gazu, dok pulpa ostane sa strane odvojena. Kako bi se čim više soka iscijedilo kroz gazu, potrebno je dodatno pritisnuti smjesu iz blendera. Ukoliko sok procijeđen kroz gazu želite oplemeniti s dodatnim okusima, možete eksperimentirati s različitim začinima kako bi dobili različite arome. Po želji možete dodati klinčiće, muškatni oraščić, limunovu koru, đumbir ili pak dodati štapić cimeta. Ako želite “pojačati” piće odnosno dobiti alkoholnu jabukovaču, tada dodajte malo ruma ili smeđeg šećera. Ako sok spremite u posudu koja je hermetički zatvorena u hladnjaku, cider možete držati oko sedam dana. Ili pak napitak možete pasterizirati zagrijavanjem na 70º C te na taj način će zadržati svježinu do tri tjedna.