Krustada od jabuka

Sastojci:

Prhko tijesto za kustrade

  • 30 dag brašna
  • 20 dag maslaca ili margarina
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 žumanjak, malo soli
  • Malo ribane limunove korice

Nadjev

  • 0,5 kg jabuka ili tri veće jabuke
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Korica i sok od limuna
  • Cimet
  • 1 žlica marmelade od marelica
  • 1 dl bijelog vina
  • 3 dag maslaca
  • 3 dag bademovih listića
  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja
  • 1/2 l pudingove kreme
    • 0,5 l mlijeka, 12 dag šećera, 1 vrećica vanilin pudinga

Priprema: Jabuke ogulite, naribajte i dinstajte na tavi s maslacem. Dodajte ribanu koricu i limunov sok, bijelo vino i cimet. Kad se načini kašica, dodajte šećer i marmeladu i ohladite. Prhko tijesto razvaljajte, obložite kalup i ispecite. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, na to složite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenog slatkog vrhnja. Pospite prženim bademovim listićima.

Krustadu možete načiniti i na drugi način. Prhko tijesto kojim ste obložili pleh do pola ispecite pa namažite džemom od marelica. Na to stavite sloj dinstanih jabuka, a 1-2 jabuke narežite na tanke ploškice, složite ih lijepo po površini u krug. Namažite otopljenim maslacem i ispecite do kraja. Vruću krustadu premažite rastopljenim džemom.

*Izvor: Slatke fantazije – Ivanka Biluš, Božica Brkan, Eleonora Rekeće, 1999. .g. Alfa d.d.